Hőszigetelés

Az építményt és annak részeit - kormányrendelelet szerint - úgy kell megtervezni és megvalósítani, ehhez az építési terméket megválasztani és beépíteni, hogy a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges enegiafelhasználás a lehető legkisebb legyen. A megújuló energiaforrásból származó energia felhasználásának lehetőségét minden esetben vizsgálni kell. Az építmény térelhatároló szerkezetei és épületgépészeti berendezései - az energetikai, a hőtechnikai és a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően - együttesen legyenek alkalmasak a helyiségek rendeltetésének megfelelő, előírt légállapot biztosítására. Hazánkban a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak az épületek, azaz az épületek fűtési rendszere. Ezért minden tervező elsődleges feladata az épületek olyan kialakítása, hogy az  hőtechnikai és energetikai szempontből megfelelő legyen.

Fontos a kellemes hőérzet, ami szubjektív. Az egyén kellemes hőérzete nem csak a fűtéstől függ, hanem a minket körülvevő épület hőszigetelésétől, a lakótérben lévő nedvességtartalomtől és a légsebességtől. E tényezők hőcserét hoznak létre testünk és a környezet között. A hőcsere nagysága kelti a meleg- vagy hidegérzetet. A kellemes hőérzet a belső tér számos jellemzőjétől függ, így a léghőmérséklettől, a felületek hőmérsékletétől, a levegőmozgástól és a nedvességtartalomtól. 

Az épületszerkezet nagymértékben befolyásolja a kellemes hőérzet feltételeinek kialakítását. A valóságban az épületszerkezet adja az első durva védelmet az időjárási viszonyokkal szemben. Kialakítja azokat a belső tereket, amelyek fűtéssel, hűtéssel, szellőztetéssel és légkondicionálással a megfelelő kényelmes környezetet képezik. Minél kedvezőbbek az épületszerkezet hőtechnikai jellemzői, annál hatékonyabb és gazdaságosabb a fűtőrendszer, és annál több a megtakarítható fűtőanyag.

Az épületszerkezet elsődleges feladata biztosítani a jó, és megjavítani a rossz belső és külső klimatikus feltételeket. Az épület tehát kizárja a nemkívánatos elemeket, illetve hatásokat (eső, hó), miközben lehetővé teszi a kedvezőbb időjárási tényezők érvényesülését. A hőtecnikai szempontból megfelelő épületburkolat tervezésének titka: olyan tulajdonságú elemek kiválasztása, amelyek az épülettel szemben támasztott hőtechnikai követelményeknek megfelelnek. Könnyű falszerkezetű, kis fajlagos hőkapacitású, de megfelelő hőszigetelésű favázas épületben a belső szakaszos fűtés hatására a hőmérséklet viszonylag gyorsan változik. A fűtés megszüntetésekor a helyiség hőmérséklete gyorsabban csökken, mint a hagyományos szerkezetek esetében, de a felfűtés is gyorsabb lesz. Az energetikai, elsősorban a fűtési rendszer tervezésekor erre a tényre mindenképpen figyelni kell.   

Az épületnek kellemes egyensúlyt kell megvalósítani a külső időjárás teljes kizárása és tejes behatolása között. Az egyensúly megvalósítása a helyes tájolással kezdődik. Kevéssé veszteséges épületek úgy hozhatók létre, hogy az időjárás kedvező tulajdonságait szabályozott módon felhasználjuk, ugyanakkor kizárjuk a kedvezőtlen hatásokat. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az épületnek olyannak kell lennie, hogy befogadja a természetes környezet kedvező hatásait, őrizze meg a használható energiát felhasználás céljából. Ez a passzív megközelítés szemben az aktívval, amely a ház felépítésében arra törekszik, hogy tekintet nélkül a környezetre, kétségtelenné tegye, hogy a mesterséges klima a környezet hatásait teljesen kizárja, jóllehet a túlméretezett és technológiailag bonyolult berendezések igen költségesek. 

vissza az elejére